Sizi Arayalım
e-İrsaliye, e-Dönüşümün bir parçası olup kağıt ortamında düzenlenen “sevk irsaliyesi” belgesi yerine elektronik ortamda düzenlenerek yine elektronik ortamda alıcısına iletilen ve muhafaza edilen bir elektronik belgedir. 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-İrsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsar. Elektronik ortamda düzenlenen irsaliye ile kağıt irsaliye aynı hukuki niteliklere sahiptir.
e-İrsaliye uygulamasını kullanacak mükelleflerin öncelikle e-Fatura sistemine kayıt olmaları gereklidir. e-Fatura sistemine dahil olan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasını kullanma yöntemleri e-Fatura uygulaması ile aynıdır. e-Fatura sistemine kayıtlı tüm kullanıcılar aşağıda belirtilen 3 farklı yöntemden birini tercih ederek e-İrsaliye uygulamasına başvurabilirler.
1) GİB portalı üzerinden: e-İrsaliye Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan portala https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresi üzerinden erişebilir ve portala giriş yaparak e-İrsaliye uygulamasına geçiş başvurularını gerçekleştirebilirler.
2) Kendi Bilgi İşlem Sistemi ile Entegrasyon: Mükelleflerin kendi sahip oldukları bilgi işlem sistemleri aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine entegrasyon sağlayarak kullanabilecekleri yöntemdir.
3) Özel Entegratörlük: Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan bu hizmeti verebilmek için özel olarak izin almış firmaların sağladığı çözüm yöntemidir. e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak isteyen mükellefler eğer özel entegrasyon yöntemi kullanıyor ise Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-İrsaliye özel entegratörlük izni almış entegratörlerden birini tercih ederek uygulamaya katılabilirler.
e-İrsaliye zorunlu geçiş halleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile genişletilmiştir. Bu tebliğe göre 01.07.2020 itibariyle zorunlu durumlar aşağıda belirtilmiştir.