21 Mart 2022
Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifatlı faturanın ne olduğunu anlamak için tevkifat kelimesinin anlamını bilmek gerelir. Tevkifat; parada yapılan kesintiler anlamına gelir. Bu alanda düzenlenen fatura da tevkifatlı faturadır.
Tevkifatlı Faturanın İçeriği
Son zamanlarda birçok kişi damga vergisi konusunu hakkında bilgi almak istiyor. Bu sayede tevkifatlı faturanın içeriği öğrenilebiliyor. Vergiler üzerinde bölüşme ve kesinti yapan faturaya tevkifatlı fatura adı verilir. Söz konusu fatura için kesilen vergi, alıcı ve satıcı arasında bölüştürülür.
Fatura için kesilen verginin alıcı ve satıcı arasında bölünmesiyle KDV oranları eşit bir şekilde paylaştırılmış olunur.
Tevkifatlı Faturalar Nasıl Düzenleniyor?
Tevkifatlı fatura düzenlenmeden önce tevkifat oranlarının bilinmesi gerekir. Bu oranlar baz alınmadan tevkifatlı fatura düzenlenemez. Tevkifat oranları yıldan yıla değişiklik gösterir. Tevkifatlı faturanın uygulanabilmesi için KDV oranını da bilmek gerekiyor.
Tevkifatlı faturayı hesaplamak için faturaya %18 KDV eklenir. Ortaya çıkan fiyat belirlendikten sonra hem alıcıya hem satıcıya KDV oranları bölüştürülür.
Tevkifatlı Fatura Kimler Tarafından Kullanılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde tevkifat hakkında detaylı bilgi bulunur. Dileyen vatandaşlar bu siteye girerek tevkifatlı faturanın detaylarını öğrenebilir. Tevkifatlı faturayı kullananlardan kuruluşlardan bazıları:
- Kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşları
- Döner sermayeye sahip kuruluşlar
- Kamu iktisadi teşebbüsleri
Tevkifli faturalar, özelleştirme kapsamında bulunan şirketler tarafından da kullanılabilir. Ancak kullanılan faturanın içeriği değişiklik gösterebilir.
Tevkifatlı Fatura Hangi İşlemlerde Kullanılır?
Tevkifatlı faturalar, bahçe ve temizlik hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, yemek servisi hizmetlerinde kullanılır. Tevkifatlı faturanın oranını öğrenmek için damga vergisi ücretleri hakkında araştırma yapmak gerekebilir.
Tevkifatlı faturayı merak eden kişiler damga vergisi oranları kelimelerini arama motoruna yazarak bilgi alabiliyor. Tevkifatlı faturalar her işlemde kullanılamaz. Tevkifatlı faturanın kullanılacağı işlemler gelir vergisi yasasına göre belirlenir.
Tevkifatlı Fatura Çeşitleri
Tevkifatlı faturalar tek çeşitten oluşmaz. Bu faturalar iki çeşittir. Birincisi gelir vergisi tevkifatı olarak açıklanırken ikincisi KDV tevkifatı olarak açıklanıyor. Gelir vergisi tevkifatında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği oranlardan kesinti yapılır. Daha fazla kesinti yapılamaz. KDV tevkifatında ise daha farklı bir sistem vardır.
KDV tevkifatında bir malın alım-satım veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV, alıcı ve satıcı arasında eşit bir şekilde paylaştırılır.
Bizimle İletişime geçin
Tüm süreçlerinizi kolayca yönetmek için iletişim formumuzu doldurabilir, 444 40 80 numaralı iletişim numaramız veya LimonDesk üzerinden bize sorularınızı iletebilirsiniz.