18 Ocak 2023
Mutabakat pek çok farklı alanda kullanılan bir terimdir. Genel anlamda belirli taraflar arasında anlaşma halini belirtse de muhasebe alanında da kullanılabiliyor.
Mutabakat Ne İşe Yarar?
Mutabakat iş süreci içerisinde olan şirketlerin alacak ve borç bilgilerini bildirmesi olarak açıklanıyor. Alacak ve borç bilgilerinin bildirilmesiyle beraber kontrol ve düzeltme işlemleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bundan dolayı mutabakat sürecine gereken özeni göstermek gerekiyor.
Mutabakat yılın son döneminde gerçekleştirilen bir işlemdir. Yılın son döneminde gerçekleştirilmesinin en önemli nedeni alacak ve borçların tamamının hesaba katılmasına olanak sağlamasıdır. Mutabakat işlemi muhasebe ya da finans gibi birimler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sayede muhasebe kayıtlarına çok daha rahat bir biçimde ulaşılabiliyor.
Mutabakat Nasıl Yapılır
Mutabakat işleminin belli aralıklarla yapılması gerekiyor. Belli aralıklarla yapılması gerektiği Türk Ticaret Kanunu’nun 94. Maddesinde yer alıyor. Bu kanuna göre yapılan mutabakatta bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Mutabakatı oluştururken ilk olarak sözleşme ve hesap devrelerinin kapatılması gerekiyor.
Mutabakat yapmak için taraflar kapatılan sözleşme ve hesap devrelerinin de içinde olduğu formları paylaşır. Bu işlemin ardından formların doğruluğu teyit edilip bilgiler ıslak imzalı biçimde taraflara gönderilir. Eğer tutarlarda ortak paydaya varılırsa mutabakat sağlanmış olur.
Mutabakat Türleri
Mutabakat 2 çeşittedir. Cari hesap mutabakatı ve cari mutabakat bu alanda bulunan mutabakat türlerindendir. Cari hesap mutabakatı firmaların karşılıklı olarak mutabık kalmak için hazırladığı formlardır. Cari mutabakat formu ise ıslak imza ve kaşe detayına sahip aynı zamanda elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek formlardır.
Mutabakat türleri arasında işletmeler arasında özel olarak yapılan mutabakat formları da bulunuyor.
Dijitalleşen dünyada mutabakat işlemleri elektronik ortamda yürütülebiliyor. Elektronik ortamda yürütülebilen bu işlemler sayesinde hem kağıt israfının önüne geçiliyor hem de işlem süresi yarı yarıya düşürülebiliyor. Elektronik mutabakatta alıcı ve bilgileri paylaşan bireylerin bilgileri çok net bir şekilde yer alır.
E mutabakatta herhangi bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir.
Bize Ulaşın
444 40 80 numaralı iletişim numaramız veya LimonDesk üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.