Mali Tabloların Düzenlenme Şekli

Mali Tabloların Düzenlenme Şekli

27 Kasım 2023

İşletmelerin belirli bir döneme ait mali durumunu gösteren detaylı bilgi veren tablolara mali tablolar adı verilir. Gelir tabloları ve bilançolar işletmelerin sahip olduğu varlıkları ve bu varlıkların sahip olduğu parasal değerler hakkında detaylı bilgi verirler.

Mali Tablo Nedir?

Birey için çok önem taşıyan para yönetimi, daha büyük bir organizasyonu idare eden işletmeler için de çok kritik bir öneme sahiptir. Bir işletmenin günlük, haftalık, aylık ve tüm bunların sonucunda hepsinin toplamı olarak yıllık gelir ve gider tablolarının tamamına mali ya da finansal tablo adı verilir.

Mali tablolar; bilanço ve gelir tablosudur.

Mali Tablolar Nasıl Düzenlenirler?

Mali tabloların düzenlenmesi, bir işletmenin parasını doğru bir şekilde yönetebilmesini sağlar. İşletmelerin para yönetimini verimli ve etkin bir şekilde yürütebilmeleri için gereken tüm bilgilere erişmesi mali tablolar ve bunlar üzerine yapılacak olan analizlerle mümkündür.

Finansal risklerin ortaya çıkarılmasına ilişkin verilere mali tablolar aracılığı ile ulaşılabilir. Aynı zamanda kredi almak, kanunlara uygun hareket etmek, yatırımcı çekmek için de mali tablolara ihtiyaç vardır.

Mali Tablolarda Önemli Göstergeler

Mali tablolarda bulunan her kalemin, toplam miktar içindeki payına bakılır. Bu tablolarda duran varlık yatırımların etkin olduğu, hangi kaynakların firma faaliyetlerinin finansmanında etkili olduğu ve maliyetlerin satışlara oranı gibi rasyonel bilanço dengesini ve duyarlılığını anlamak için tutulan önemli göstergelerdir.

Mali tablolarda yer alan değerlerin karşılaştırılması ile yorumlama yapmak için borçlanma oranı, cari oran, net işletme sermayesi gibi oran analizi ile değerlendirme yapılması da gerekir. İşletmenin zaman içindeki finansal değişimini ve gelişimini görmek için de gelir ve bilanço tablosundaki kayıtların farklı dönemlerdeki değerlerinin karşılaştırılması en sık uygulanan bankacılık analizidir.

Ek Mali Tablolar

Firmaların gelir giderlerini takip etmek için kullandığı ek mali tablolar ise şunlardır;

  • Satışların maliyeti tablosu
  • Nakit akım tablosu
  • Fon akım tablosu
  • Öz kaynaklar değişim tablosu
  • Kar dağıtım tablosu

 

Bize Ulaşın

İletişim formu aracılığıyla veya  444 40 80 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

AKINSOFT Programlarını Ücretsiz Deneyin!
Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER