27 Temmuz 2022
Bilgi teknolojilerinin gelişimi ile işletmeler de dijital dönüşüm süreçlerine daha kolay adapte olmaya başladılar. Günümüzde artık işletmelerde iş yönetim programları, muhasebe yönetim programları e-arşiv ve e-fatura uygulamaları olmazsa olmazlar arasında.
İşletmenizde uygulayabileceğiniz dijital dönüşüm ile e-arşiv ve e-faturaya geçiş yapabilir iş dünyasının rekabetinde bir adım öne geçebilirsiniz. Sağlanan bu avantajlarla birlikte gereksiz iş yükü azalır, verimlilik ve ticaretiniz hız kazanır.
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-arşiv fatura, e-fatura sistemine kayıtlı olmayan kuruluşlara ve şahıslara iletilen elektronik faturadır. E-arşiv fatura yazıcıdan çıktı olarak ya da e-posta ile müşterilere gönderilebilir. E-faturadan farklı olarak e-arşiv fatura sisteminde oluşturulan faturalar, alıcısına GİB üzerinden ulaştırılamaz. E-arşiv fatura sisteminden faydalanmak isteyen mükelleflerin ilk olarak e-fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir.
E-Arşiv Faturası ve E-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
-
E-fatura sisteminde hem göndericinin hem de alıcının sisteme kayıtlı olması gerekir. Yani e-fatura yalnızca e-fatura yükümlüleri arasında kesilerek gönderilir. Göndericilerin e-fatura, alıcıların ise kağıt fatura kullanması halinde e-arşiv fatura ise düzenlenir. E-fatura mükellefi olmayan tüm şahıs ve kuruluşlara e-arşiv fatura düzenlenir.
-
E-fatura’da bütün faturalar ilk önce GİB’e iletilir. GİB alıcıya e-faturayı iletir. E-arşiv fatura de ise yalnızca ay sonunda GİB’e bir rapor ile iletilmektedir.
- E-fatura sisteminde faturalar, alıcıya elektronik bir ortamda iletilir ve kağıt çıktısı alınmaz. E-arşiv faturada ise hem kağıt fatura çıktısı alınabilir hem de elektronik ortamda gönderim yapılabilir.
E-Arşiv Fatura Mükellefi Nedir? Kimler E-Arşiv Fatura Mükellefi Olur?
E-arşiv fatura mükellefi, 433 sıra numaralı VUK Genel Tebliğ’de yer alan şartları taşıyan kurumlardır. Bu doğrultuda genel olarak 2015 ve sonraki dönemlerde 5 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret firmaları ve işletmelere e-arşiv fatura zorunluluğu getirilmiştir. Daha detaylı bilgi için ilgili tebliğler incelenmelidir.
Kimlere E-Arşiv Fatura Gönderilebilir?
E-fatura gönderimi için e-fatura mükellefleri olma şartı aranıyorken, e-fatura mükellefi olmayan tüm müşterilere e-arşiv faturası gönderilebilmektedir.
E-Arşiv Fatura Geçişi Nasıl Yapılır?
E-Arşiv kullanıcısı olmanız için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Arşiv portalından başvuru yaparak uygulamaya geçiş yapabilirsiniz.
E-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?
E-Arşiv faturayı iptal etmek için, e fatura portalı üzerinden fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-Arşiv fatura sorgulama işlemini, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, fatura numarası veya firma adıyla yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi yaptığınız faturanın E-Arşiv düzenlenmiş olması gerekmektedir. E-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında satıcının TCKN/ VKN bilgisi, fatura numarası, faturadaki tutar ve sitenin tanımladığı güvenlik kodunu girmeniz gerekir.
Bize Ulaşın
E-fatura & E-arşiv ve tüm e-dönüşüm süreçlerinizi kolayca yönetmek için iletişim formumuzu doldurarak, 444 40 80 numaralı iletişim numaramız veya LimonDesk üzerinden bize ulaşabilirsiniz.